Predstavnik Ministrstva za notranje zadeve Rok Trdina je 16. 10. 2023 izpeljal na OŠ Podzemelj za učence 8. in 9. razreda  DELAVNICO – Trgovina z ljudmi.
Gre za ozaveščanje otrok in mladostnikov v osnovnih in srednjih šolah o pojavu trgovine z ljudmi – preventivno dejavnost s ciljem sistematičnega in dolgoročnega ozaveščanja otrok in mladostnikov o tem pojavu, pri čemer sodelujejo tudi z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Ta je na svoji spletni strani objavil tudi kratek predstavitveni zapis o namenu ozaveščanja: https://www.zrss.si/aktualno-za-ravnatelje/ozavescanje-otrok-in-mladostnikov-glede-problematike-trgovine-z-ljudmi/

Z delavnicami želimo otrokom in mladostnikom predati znanje o različnih oblikah, motivih, pasteh, mitih in predsodkih glede trgovine z ljudmi, da bi lažje prepoznali tveganja, ustrezno ukrepali in se samozaščitno vedli. Ob tem jih hkrati opozarjamo na izredno pomembno okoliščino in sicer, da ne postanejo uporabniki storitev trgovine z ljudmi. Najbolj so jih zanimale resnične zgodbe o primerih trgovine z ljudmi, ki so se zgodili v Sloveniji. Pri tem so jih seznanili tudi z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, ki nudijo ustrezno pomoč.

Mladostniki so žal temu pojavu še posebej izpostavljeni, tako kot potencialne žrtve kot tudi uporabniki. Veliko časa namreč preživijo na spletu, ki ga storilci vse bolj pogosto uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev.

Več o izvedbah delavnic si lahko preberete tudi v spletni objavi Službe za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi MNZ: https://www.gov.si/novice/2023-06-01-delavnice-za-otroke-in-mladostnike-o-trgovini-z-ljudmi/

Julijana Rakar

Dostopnost